Michail Ševeljov: Nejsem Rus

Nejsem Rus

Novela Michaila Ševeljova Nejsem Rus je výbuchem zoufalství nad stavem ruské společnosti a s tím související otázkou: Kam se podělo naše nové Rusko, demokracie a tržní ekonomika?

Jak se to mohlo stát? Kde se stala chyba? Bylo jí mlčení, když v Kyjevě stříleli do lidí, když obsadili Krym, v první, druhé čečenské válce? Volby v šestadevadesátém? Koho zajímalo jakými praktikami vybudoval Chodorkovskij JUKOS?

Ano, bylo to naše mlčení, naše lhostejnost a pohodlnost, která umožnila, aby se stav věcí veřejných dostal až sem. To je Ševeljovova odpověď z roku dva tisíce patnáct.

Život jde však dál a my jsme se ocitli ve druhém díle novely, který si však nekoupíte v knihkupectví, ale jste nuceni jej sledovat v přímém televizním přenosu. Zápletka stejná, jen level je vyšší. Zase se buduje „nový světový řád“.

Před časem jsme se hroutili z ukrutností Islámského státu, kdy pokřivená víra páchala zvěrstva. Dnes se dějí na Ukrajině a patriarcha Kiril slouží mši ve vojenském kostele. Nechcete-li nás milovat, my vás donutíme silou. Neuvěřitelné se stává skutečností. Někteří, aby si uchovali svět v řádu uvěřitelného, tomu raději nevěří. Ale to je horší než mlčení.